[O1] Reset, a uślizg sprzęgła, a po resecie jakby spadek moc

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • matgym
    Classic
    • 2012
    • 15

edit vt
    Kompleksowe czyszcenie wnetrza, renowacja lakierow samochodowych, odtwarzanie barwy i struktury skor i plastikow we wnetrzu pojazdu
    604 606 850
  • gzyms
    Rider
    • 2011
    • 397
    • Octavia I combi (1U5)
    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Witam
    Wczoraj postanowiłem doładować akumulator, a przy okazji jak się do niego dobiorę, to pomyślałem, że zrobię "twardy reset" spinając odkręconym przewodem + (plusem) z - (minusem). Oczywiście nie prądem z plusem do minusa, tylko samym przewodem (nie wiem co mnie podkusiło). Tak poradził mi mechanik, by usunąć błędy, a i podobno wraca w ten sposób do ustawień fabrycznych (mam odpowiedź). Zatem ... Rano akumulator do samochodu, podłączyłem vaga a tu zonk:
    "18263 - Powertrain Data Bus: Software Version Monitoring
    (18263- Przesył magistrali danych - monitorowanie oprogramowania)
    Trochę się wystraszyłem w internet no i znalazłem coś takiego: "18263 Magistrala danych układu napędowego: kontrola stanu oprogramowania P1855-35-00 autko było pewnie chipowane albo ktoś użył spawarki i soft się zesrał." Fakt, mój ASZ był coś grzebany, a nic nie było spawane. Błąd usunąłem, no i w przejażdżkę. 120 km przejechane i co zauważyłem:
    1. Jakby spadek mocy, zatem czy taki "reset" mógł spowodować powrót do tych "firmowych" 130 KM ?
    2. Sprzęgło przestało się ślizgać? Od września miałem uślizg, nowy LUK leży i czeka a tu nagle taki coś? Spadek mocy pewnie to spowodował, ale żeby aż tak? Zatem do ilu mógł być grzebnięty mój ASZ? Poprzedni właściciel (zresztą kolega) twierdzi, że podniesiono moc tylko w ASO w ramach gratisu przy sprzedaży samochodu, a więc jakieś 140-150 KM.

Co myślicie?

każdy może, nikt nie musi

Komentarz

• german81
      L&K
      • 2010
      • 1414
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

zrob logi z blokow 3 8 11 moze one cos wniasa do diagnozy.a co do resetu jest to nie mozliwe zeby odłonczenie spowodowało skasowanie sie map jedyne co sie mogło stac to mogło pujc jakies przepiecie i uszkodzic sterownik
      diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• ROBAL_26
        RS
        • 2010
        • 2320
        • Octavia I combi (1U5)
        • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

gzyms, musisz przejrzeć i przeczyścić wszystkie kostki i połączenia które są podłączone do głównego komputera,może jakieś piny we wtyczkach lub przy samym kompie po śniedziały, wilgoć w powietrzu robi swoje,

pozdro
        Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• gzyms
          Rider
          • 2011
          • 397
          • Octavia I combi (1U5)
          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Zamieszczone przez german81
          odłonczenie spowodowało skasowanie sie map
          Ale to nie było tylko klasyczne odłączenie ale "zwarcie" przewodu minusowego założonego na akumulatorze z odkręconym i przytkniętym do minusa, przewodem plusowym (bez prądu). Miało to wyczyścić błędy oraz zresetować do ustawień fabrycznych. No i zmienił, z jakiś 150KM mam teraz z 130KM. Objawy w pierwszym poście.

Zamieszczone przez ROBAL_26
          musisz przejrzeć i przeczyścić wszystkie kostki i połączenia które są podłączone
          Dzięki za radę ale u mnie to raczej nie kostki a "zwarcie" wymuszone.

Komentarz

• german81
            L&K
            • 2010
            • 1414
            • Octavia II combi (1Z5)
            • AUQ 1.8 20VT 180 KM
            • BZB 1.8 TSI 160 KM

po pierwsze to zmien mechanika bo taki rzeczy robiło sie w autach z poczatku lat 90 z pierwszymi wtrskami sterowanymi elektronicznie.nie ma mozliwosci ze skasowałes mapy jedynie mogłes zrobic zwarcie i uszkodziłes sterownik.to ze auto jest słabsze to moze byc tylko twoje przewrazliwienie wiec zrob logi one prawde powiedza

Komentarz

• krzysiek13
              L&K
              • 2010
              • 1155

Zamieszczone przez gzyms
              Poprzedni właściciel (zresztą kolega) twierdzi, że podniesiono moc tylko w ASO w ramach gratisu przy sprzedaży samochodu, a więc jakieś 140-150 KM
              Tyle to jest w serii. Widzę dwie opcje: albo jest tyle co ba być, albo jest notlauf. Jak do tego dojść? Przejechać się :diabelski_usmiech A jeśli zdarzy się, że ktoś wciąż nie wie? Koledzy wyżej napisali jakich grup logi robimy

Zamieszczone przez gzyms
              Tak poradził mi mechanik, by usunąć błędy, a i podobno wraca w ten sposób do ustawień fabrycznych
              :lol: :lol: :lol:

Zamieszczone przez gzyms
              Sprzęgło przestało się ślizgać?
              Dużo nie trzeba do szczęścia. Czasami kilka niutonometrów więcej i jak nie jest pierwszej świeżości to może zacząć się ślizgać.

Nie odłączyłeś czegoś przez przypadek? Wszystkie bezpieczniki sprawdzone?
              Octavia

Komentarz

• gzyms
                Rider
                • 2011
                • 397
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

jedynie mogłes zrobic zwarcie i uszkodziłes sterownik
                No ale w vagu pojawił by się jakiś błąd? Bo teraz nie ma żadnych (chociaż o tym za chwilkę).
                Zamieszczone przez krzysiek13
                Tyle to jest w serii.
                No bez przesady, tyle to nie dawała chyba fabryka tylko diler, ale mniejsza z tym. Nie wiem ile miał/ma mocy, chodzi o efekt.
                albo jest notlauf
                Na vagu nie ma błędów, chociaż ....
                jakich grup logi robimy
                No przymierzam sie, przymierzam ...
                Czasami kilka niutonometrów więcej i jak nie jest pierwszej świeżości to może zacząć się ślizgać.
                No i teraz sedno. Wczoraj przegoniłem go troszkę, trasa krótka ale, hmmm ja wiem, że stwierdzicie coś o subiektywności, ale.. po resecie czułem, że "ktoś siedzi na kołach i nie pozwala jechać", skończył się uślizg. A tu nagle odwrotność, powrócił uślizg sprzęgła (tydzień temu nie było), a samochód idzie aż miło (no powiedzmy, bo ten uślizg trochę przeszkadza). Cholera, po takim resecie czy przypadkiem nie ma jakiejś samoadaptacji?????? A wczoraj również podciągnąłem go na 3 do 4 kobr, wyskoczył błąd 17965 (ale ten błąd wyskakiwał już :wink: wcześniej), po resecie błąd nie pojawił się również, a kręciłem podobnie.

Komentarz

• german81
                  L&K
                  • 2010
                  • 1414
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

komp nie zawsze wywali bład np. jak przepływka zaniza odzcyt to komp mie pokarze błedu a fura juz nie jedzie taki jak powina .a jednak masz zapisane inne błedy a ten bład kóry podałes tyczy sie własnie przeładowania i moze byc spowodowany wadliwym n75 lub zapieczona geometria w turbinie .dlatego pisałem zebys zrobił logi bo z tego co napisałes wynika ze mozesz miec trafiony n75 to by tłumaczyło spadek mocy .a po analizie logów mozna stwierdzic czy masz zrobiony program czy zdrowa serie

Komentarz

• looker
                    RS
                    • 2008
                    • 1886
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Logi, logi i jeszcze raz logi dynamiczne :diabelski_usmiech
                    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• gzyms
                      Rider
                      • 2011
                      • 397
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

a po analizie logów mozna stwierdzic czy masz zrobiony program czy zdrowa serie
                      A jeszcze mam jedno pytanie, jak wpłynie na odczyty uślizg sprzęgła, przecież będzie widać nagły wzrost obrotów? No i tak się zastanawiam za co najpierw się wziąć, za wymianę sprzęgła i dwumasu przy okazji, czy turbina?

Komentarz

• german81
                        L&K
                        • 2010
                        • 1414
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                        • BZB 1.8 TSI 160 KM

jesli sprzegło sie ślizga przy wcisnieciu gaz do oporu od 1500 obr. to najpierw zacznij od wymiany sprzegła poniewarz logi nie beda wiarygodne

Komentarz

• gzyms
                          Rider
                          • 2011
                          • 397
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

od 1500 obr.
                          Uślizg następuje tak od około 2kobr do 3kobr, a potem jedzie. Ale zacznę w takim razie od sprzęgła (jeszcze nie zrobione, chociaż komplet luka czeka) ale w przyszłym tygodniu jadę robić.
                          Dzisiaj znowu wyskoczył błąd, szybko usunąłem ale też zrobiłem przy okazji zrzuty:

Na postoju w 011 wartości ciśnienia są nieprawidłowe. Czy to już coś wskazuje? Dodatkowo o ile w 003 w spoczynku wartości mieszczą się w przedziałach to pod obciążeniem (3kobr) już nie bardzo. Dodatkowo zauważyłem, że leci olej z egra. Natomiast test sztangi dał jakieś 1 cm może 1,5 cm ruchu (zimno jak cholera). Hmm pozostaje n75?

Komentarz

Pracuję...